Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

"The Dark Knight Rises" Review


Το τρίτο και τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας με την υπογραφή του Christofer Nolan προβάλλεται από την περασμένη Τρίτη (21/08) στους κινηματογράφους της Ελλάδας. Μετά το κινηματογραφικό διαμάντι με τίτλο “The Dark Knight”, ο πήχης βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο και οι προσδοκίες του κοινού για τον επίλογο είναι υψηλότατες. Εδώ είμαστε λοιπόν, η αναμονή έφθασε στο τέλος της· θα καταφέρει άραγε με την ”επιστροφή” του ο Batman να σώσει το Gotham και να κλείσει την ιστορία με ένα φινάλε που πραγματικά της αξίζει;

Τα γεγονότα διαδραματίζονται οχτώ χρόνια μετά το τέλος του “The Dark Knight” και τον θάνατο του εισαγγελέα Harvey Dent/Twoface. Το “The Dark Knight Rises” συνδέεται άμεσα με τους προκατόχους και δεν θα πρότεινα σε κάποιον που έχει παραλείψει να δει τα δύο προηγούμενα να το παρακολουθήσει κατευθείαν. Κλείνοντας την μικρή αυτή παρένθεση και επιστρέφοντας στο σενάριο, η αρχή του έργου βρίσκει το Gotham σε μια περίοδο ειρήνης ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα· μια ειρήνη χτισμένη γύρω από ένα ψέμα που παρουσιάζει τον Harvey Dent ως σωτήρα της πόλης και τον Batman ώς εναν μασκοφόρο δολοφόνο. Γνώστες της αλήθειας δεν είναι παρά μόνο ο ίδιος ο Bruce Wayne, όπου απελπισμένος πια έχει αποσυρθεί εντελώς από την δράση και ο διοικητής της αστυνομίας James Gordon, ο οποίος είναι φανερά καταπιεσμένος και αναστατωμένος από αυτήν την πλεκτάνη ψεμμάτων. Παράλληλα με τα παραπάνω γίνεται η εισαγωγή αλλά και η εξέλιξη των καινούργιων χαρακτήρων. Οι αδερφοί Nolan σύντομα μας συστήνουν στην πανέμορφη -η μάλλον γατόμορφη- Selina Kyle (Anne Hathaway), μια πονηρή διαρρήκτης που ψάχνει για την μητρική πλακέτα που θα της δώσει την δυνατότητα να διαγράψει όλα τα αρχεία που προδίδουν το ανέντιμο παρελθόν της. Ο Tom Hardy (The Warrior) είναι αυτός που ενσαρκώνει τον Bane, έναν εύσωμο τρομοκράτη με μοναδικό σκοπό να σπείρει την καταστροφή στην πόλη του Gotham. Στο πλευρό του Gordon βρίσκεται ο ταλαντούχος Joseph Gordon-Levitt (Inception) στον ρόλο του ως John Blake, ενός νεαρού αστυνομικού με πνεύμα και ήθος, ακόμα πιστός στο Gotham αλλα και στον άνθρωπο νυχτερίδα. Η πλοκή του έργου είναι αντάξια του επιπέδου των ταινιών του Christofer Nolan και συναρπάζει με το βάθος της, πράγμα που σημαίνει πως δεν λείπουν οι εκπλήξεις και οι συνεχείς ανατροπές. Η εξέλιξη της σε καθηλώνει, σε μαγεύει και σε αναγκάζει να αγωνιάς μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αποφεύγοντας ωστόσο να δώσω κάποιο στοιχείο για αυτήν, θα τονίσω πώς κάθε ένα από τα προαναφερόμενα πρόσωπα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αφήγηση της, αφού η κάθε του πράξη επηρεάζει -άμεσα ή έμμεσα- τα νήματα της.

Οι ερμηνείες των παλιών και πιο συγκεκριμένα των Christian Bale, Gary Oldman, Morgan Freeman και Michael Caine παραμένουν κορυφαίες, με τον τελευταίο να καταφέρνει να ξεχωρίζει σε ορισμένες σκηνές αγγίζοντας πραγματικά τις καρδιές μας. Οι νέοι από την άλλη προσφέρουν επίσης αξιομνημόνευτες ερμηνείες. Η Anne Hathaway ερμηνεύει επιτυχημένα την αινιγματική Catwoman, ενώ ο μασκοφόρος στην ταινία Tom Hardy χρησημoποιώντας βαριά φωνή, έντονες εκφράσεις προσώπου και ένα τρομακτικό και επιβλητικό βλέμμα δίνει πνοή ζωής σε αυτόν τον χάρτινο κακοποιό των κόμικς, δίχως όμως να μπορεί να κοντραριστεί τον αξεπέραστο Heath Ledger στον ρόλο του ως Joker. Συμπαθητική είναι και η Marion Cotillard που υποδύεται την Miranda Tate, αν και μετά την συναρπαστική ερμηνεία της στο Inception ομολογώ πως ανέμενα περισσότερα.

Από σκηνοθετικής απόψεως o Christofer Nolan συνεχίζει την θριαμβευτική του πορεία ως ένας από τους καλύτερους του χώρου. Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για τα γυρίσματα όπως το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, το Λος Άντζελες αλλά και η Γλασκώβη της Σκωτίας είναι ιδανικές και τα μεγαλοπρεπή και πανοραμικά πλάνα του κατεστραμμένου Gotham είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τέλος, η μουσική επένδυση αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας, αφού το ταξίδι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την προσωπική πινελιά του Hans Zimmer. Το μουσικό θέμα απογειώνει την αγωνία και την δράση, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο δραματική.

Η αυλαία έπεσε και η παράσταση ολοκληρώθηκε. Ο Christofer Nolan όλα αυτά τα χρόνια μελέτησε, αγάπησε και αναγέννησε τον παιδικό αυτό ήρωα
· μας έκανε να χαθούμε στον κόσμο ενός ανθρώπου που έγινε σύμβολο και μετά θρύλος. Η απάντηση στο αν ήταν η καλύτερη ταινία της τριλογίας δεν είναι απλή και δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ικανό ώστε να δώσει μια εύστοχη απάντηση. Μετά την δεύτερη προβολή και την έξοδο μου από τον κινηματογράφο όμως κατάλαβα πως δεν είναι η απάντηση που έχει σημασία, παρά μόνο το αληθινό αίσθημα πληρότητας που ένιωθα.

1 σχόλιο :